Nieuws & Blog

nu: gastspreker Live! Event Shopper Marketing Update

Oswin van den Boer
nu: gastspreker Live! Event Shopper Marketing Update

Rizla weet gebruikers op te waarderen tot brand lovers

Het oranje vloeitjesmerk Rizla heeft zijn marktaandeel tussen 2000 en 2010 een stevige impuls gegeven met een groei van 10% in marktaandeel. Die groei was voor een belangrijk deel te danken aan een slimme portfoliostrategie, promotiedruk en door hoofdsponsorschap van de TT Assen, de Rizla Racing Day en de Moto GP. Na een rustperiode van zeven jaar is het merk weer helemaal terug in het contactmoment met consumenten en shoppers. 

Dat thema kreeg vandaag uitgebreid aandacht op ons Shopper Marketing Update Live!-event. Oswin van nu: en Annemarie Van Eenennaam, brand & activation manager Benelux Rizla gaven daarbij uitgebreid toelichting op de revitalisering van de promotiedruk. 

Relaunch
Deze relaunch in promotiecontext had vooral van doen met het doorvertalen van het internationale ‘Never Settle’-thema naar de lokale markt. Outdoor advertising, herpositionering van de website en social media, nieuwe impulsen voor trade communication, maar vooral activation op events en festivals stonden daarbij centraal. 

Eigen wereld
De uitdaging die wij oppakten, kreeg de vorm van een festivalpresentatie die zijn weerga niet kende. nu: en Rizla bouwden er een eigen wereld met een opvallende constructie waaraan oranje hangstoeltjes werden geplaatst. Het meest opvallende element was echter de toepassing met Virtual Reality-brillen, waardoor bezoekers de spanning van een bloedstollende achtbaan konden ervaren. Niet echt natuurlijk, maar virtueel, schommelend in een hangstoeltje. 

Groot bereik
Rizla heeft met deze presentatie in totaal zeven festivals bezocht, waaronder Huntenpop, Stone Rock, Dutch Valley en Strandfestival Zand. Alles bij elkaar opgeteld werd daarmee een bereik gehaald van 250.000 mensen. Een bruto-bruto-bereik wel te verstaan. Want niet al die festivalbezoekers hebben het Rizla-constructie bezocht. In totaal ging het om een netto bereik van circa 65.000 festivalbezoekers.

Stevige promotievuist
Oswin: “De route die we hadden gekozen, had vooral van doen met het maken van een stevige promotievuist. Rizla wilde na een rustperiode van zeven jaar duidelijk maken dat het vloeitjesmerk nog altijd promotioneel meetelt. Je kunt zeggen: dit is vooral een brandactivatie-traject. En geen directe shopper activatie. Dat klopt, maar deze eerste stap was wel degelijk nodig om de route naar de winkelvloer en de shopper weer te intensiveren.”

Margerijk
Annemarie van Eenennaam: “Vloeitjes zijn margerijke producten. Er is dus best interesse om in store-promotie extra kans te geven. Logischerwijs wordt er dan van ons verwacht dat we onze brandmarketing meer serieus nemen. Het afgelopen jaar diende als een soort scharnierpunt, waarbij we voornamelijk hebben ingezet op outdoor-activiteiten waarbij we Rizla met het Never Settle thema stevig op de kaart hebben gezet. Dit jaar komt de nadruk te liggen op promotiedruk en zichtbaarheid op de winkelvloer.”